-Mióta tetoválsz és miért döntöttél emellett a hivatás mellett?
 
-Én még elég gyerekcipőben járok ebben a szakmában... Kb. 1,5-2 éve foglalkozom a tetoválással, mint hivatás, de ebből a tényleg aktív időszak az elmúlt fél év volt a Főnixben.
Angliában kezdtem, sokáig próbabőrökön gyakoroltam, rengeteget olvastam a technikákról, sokat rajzoltam, jártam a British múzeumba ókori görög szobrokról skicceket, rajzokat készíteni, hogy ezzel is fejlesszem magam.
Mindig is érdekelt ez a világ... Sok éve készülgetnek az "én vásznamon" is az alkotások, így nem is volt kérdés, hogy megpróbáljam, aztán úgy alakult, hogy beleszerettem.


-Ezer éve ismered a srácokat a Főnix Tattoo-ban, gondoltad volna, hogy egyszer itt fogsz dolgozni?
 
-Így van...több éve járok a szalonba, tényleg nagyon jó barátság alakult ki a srácokkal. Motorozás, bulik, koncertek... Rengeteget segítettek, segítenek és bátran állítom, hogy nélkülük nem járnék most ott, ahol. Nem titkolt álmom volt, hogy egy nap én is ott ülhessek velük, de meg sem mertem gondolni, hogy sikerül, és főleg nem azt, hogy ilyen hamar!


-Évekig laktál külföldön, milyen érzés itthon lenni? Érdemes volt hazajönni?

-Külföld fantasztikus volt... Voltak nehéz napok persze, de hol nincsenek? A tetkózás előtt vendéglátásban dolgoztam, és a heti 90-100 óra nem volt ismeretlen fogalom. Viszont ennek köszönhetően a fél világot beutaztam, és olyan lehetőségeim voltak, mint itthon azelőtt soha. De hey...csak itthon vagyok otthon... Család, barátok és mióta hazajöttem, velem van a legjobb fej hölgy is, akinek nem lehetek elég hálás a rengeteg türelemért és támogatásért. Köszönöm Kitti! Érdemes volt-e hazajönni? A legjobb döntés, amit valaha hoztam!
-Milyen mintákat vállalsz és miket tetoválsz legszívesebben?

-Én egy "all rounder" tetováló vagyok, tehát szinte mindenfélét csinálok. Nyilván, ha olyan a minta, ami még nekem túl nagy falat, azt nem vállalom el. Szívemhez legközelebb a sketchwork, blackwork stílusok állnak, Németországban megtanultam a whipshading technikát, amit azóta is nagy szeretettel kamatoztatok. Újabban a színes mintákkal is próbálkozom, egyelőre csak egyszerűbb, kevésbé összetett dolgokkal, de egyre jobban megszeretem őket. Ki tudja...talán abban fogom megtalálni az én kis utamat...


-Neked is van jópár tetoválásod, legutóbb a szájpadlásodra került hat pont. Milyen érzés volt?

-Igen, alakulnak szépen a minták...lenne már sokkal több is, de mivel ragaszkodtam ehhez a szalonhoz, így csak akkor tudtam varratni, amikor itthon voltam...bár akkor mindig!
A szájpadlás az csak úgy jött... hajt a kíváncsiság, szeretem az ilyen "nincs mindenkinek" tetkókat. Vicces volt, mert nagyon izgultam előtte, de végül nagyon meglepődve ültem fel, mert egyáltalán nem fájt... de tényleg.
-Ha választanod kellene, hogy szakáll nélkül, vagy tetkók nélkül élj tovább, melyiket mondanád?

-Ez egy gonosz kérdés és szerencsére ilyenen még nem kellett gondolkoznom! ? Ha rajtam múlik, a szakállam pont akkor fog lekerülni rólam, amikor a tetkóim...bár remélem addig még sok időm van.


-Mivel töltöd a szabadidődet, ha van?

-Huh...sajnos/szerencsére nagyon kevés szabadidőm marad a meló mellett, de ami van, azt szeretem motorozással, zenéléssel, utazással, rajzolással, bulizással tölteni. 15 éves korom óta gitározok, 17-től motorozom. A tetkózás mellett ezek azok a dolgok amik teljesen kikapcsolnak.
-Egy kis tetoválás is hordozhat mély mondanivalót. Mit tanácsolnál azoknak, akik ilyesmit szeretnének?

-Javarészt én csinálom a szalonban a "kis mintákat", és tapasztalatból mondom, hogy az emberek, főleg akiknek az első tetkó készül, valamit kötnek a mintához. Egy emlék, egy eltávozott szerettük, ilyesmik... Személy szerint próbálom a vendégeimet egy picit "terelni" az úton, hogy ne legyen cliché a tetoválás. Félreértés ne essék, nincs a világon SEMMI BAJ a kis tetkókkal, legyen az felirat, végtelen jel... de ha úgy van, kérlek benneteket, hogy hallgassatok a tetoválótokra, mert nem azért mondjuk, amit mondunk, hogy megbántsunk, hanem azért, hogy ne legyen egy "12 egy tucat" mintátok. Sajnos személyesen ismerek úgynevezett megélhetési tetoválókat, akiknek teljesen mindegy, hogy mit varrnak, csak a pénzt add oda, aztán tipli... na én nem ilyen vagyok. Még ha pici is a minta, bátran gyertek be hozzám, segítek megtervezni, kinyomtatjuk, odapróbáljuk... együtt megcsináljuk, hogy a ti szívetekhez is közel álljon, és én is nyugodtan menjek haza, hogy egyedit alkottunk.

 

* Időpontért kereshetitek Liut facebook oldalán, vagy telefonon:

+36 20 593 4597

* Instagram: @6liu6

* Munkáit a Főnix Tattoo Debrecen facebook oldalán is megtekinthetitek: Liu

 

"Gyertek...firkáljuk össze a világot!"